Kevätretki 25.5.2019

  • -

Kevätretki 25.5.2019

Kategoria : 2019

Matkaan lähdimme Niemisen linjan bussilla Alhon Mikon kyydillä klo 7.30 ja matkassa oli mukana 27 retkeläistä.

Kevätretkemme ensimmäinen kohde oli Elimäellä sijaitseva Arboretum Mustila, joka on Suomen vanhin ja suurin arboretum eli puulajipuisto. Vuodesta 1902 lähtien valtioneuvos A. F. Tigerstedtin perustamassa arboretumissa on koeviljelty koti- ja ulkomaisten puulajien kestäviä alkuperiä laajoissa tutkimusmetsiköissä ja ainutlaatuisessa metsäpuutarhassa. Mustila tunnetaan erityisesti eksoottisista havupuumetsiköistään sekä kesäkuussa kukkivista sadoista alppiruusuista ja atsaleoista. Oppaan johdolla kiertelimme reilun tunnin ajan arboretumissa. Ihan vielä eivät kaikki alppiruusut olleet täydessä kukassa, mutta joitakin toki näimme. Monenvärisiä atsaleoita täydessä kukassa näimme myös. Havupuumetsikössä oli paljon erikoisia lajeja ja mielenkiintoinen tieto oli, että Douglaskuusesta tulee sahattuna Oregonin mäntyä. Täällä nautimme myös keittolounaan ja muutamalle tarttui mukaan joitakin kasveja, lähinnä alppiruusuja. Tutustuimme myös lähistöllä olevaan Mustilan taimitarhojen taimimyymälään sekä viinimyymälään. Täältäkin linja-auton alaosaan kertyi lisää kasveja ja muutama viinipullokin saattoi mukaan tulla.

Toinen kohteemme oli Laurilan tila, jolla on harjoitettu maataloutta 1900-luvun alusta alkaen. Tilalla on harjoitettu lypsykarjataloutta toukokuuhun 2007 saakka. Ensimmäiset strutsin poikaset haettiin tilalle elokuussa 2007. Tällä hetkellä strutseja on parikymmentä. Lisäksi on suomenlampaita. Aikuinen Strutsi painaa 100-150 kg ja sen pituus on n. 2,5 m. Taipuisan kaulan pituus on metri. Strutsi on maailman nopein kaksijalkainen eläin ja sen nopeus on 72 km/h ja pyrähdyksissä jopa yli 96 km/h. Strutsit ovat kovasti uteliaita ja sateenvarjon nauha oli kovasti kiinnostava juttu. Sitä piti ihan väkisin päästä maistamaan. Strutsin muna vastaa n. 24 tavallista kananmunaa.

Kolmas kohteemme oli Kuusankoskella 2017 toimintansa aloittanut Kouvolan ensimmäinen pienpanimo Panimo Hoppa. Yrityksen tukikohta on Heinosen kauppana tunnettu entinen kauppakiinteistö Valtakadulla, jota yrittäjät ovat jo kunnostaneet ja kunnostus vielä jatkuukin. Vanhan kaupan facebook-sivuilta pääsee seuraamaan remontin vaiheita. Olutmestarina panimolla toimii Toni Rautjoen restauroijapuolison Leni Pienmunnen veli Tommi Pienmunne, jolla on taustana alan opinnot Kööpenhaminassa. Kahvila Vanhan Kaupan puolella Toni kävi läpi oluen valmistusprosessia ja esitteli raaka-aineita. Varsinaisen panimon tilat ovat niin pienet, että sinne ei ryhmiä voi viedä ja myös hygieniamääräykset sen estävät. Valmistusmäärä on pienpanimoksikin pieni, vain 15.000 litraa vuodessa, kun pienpanimon määritelmään mahtuvat jopa 15 miljoonaa litraa vuodessa valmistavat panimot. Pienet maistiaisetkin saatiin. Ryhmämme oli uusille yrittäjille hyvä kenraaliharjoitus, sillä viralliset avajaiset pidetään vasta 8.6. Panimon tuotteita saa ostaa tällä hetkellä Kouvolasta muutamasta ravintolasta ja avajaisten jälkeen Kahvila Vanhasta Kaupasta.

Retki oli kaikin puolin onnistunut, vaikka sade meitä vähän välillä hätyyttelikin. Emme kuitenkaan antaneet sen häiritä. Näillä retkillä oppii aina uutta. Nytkin tuli paljon uutta kasvi-, strutsi- ja oluttietoutta. Ainakin itse aion palata jonain päivänä Mustilaan tutkimaan arboretumia omin päin. Siellä kuitenkin on kaikissa kasveissa kyltit ja pienen raapaisun tuohon alueeseen jo saimme. Nyt on helpompi mennä sinne ihan itsekseen.

Kiitos kaikille retkellä mukana olleille ja tietenkin kuljettajallemme Mikolle

Panimo Hoppa ja Vanha kauppa ravintola.
Lampaat olivat vähän arkoja, mutta yksi jäi kameraan kiinni.
Isäntäpari Toni ja Leni.

[wp_ad_camp_1]
[wp_ad_camp_2]