Monuksen sauna 30 vuotta v. 2017

  • 0

Monuksen sauna 30 vuotta v. 2017

Kategoria : Monus

Jo 1960-luvulta on nyystöläläisillä ollut käytössä ns. Monuksen uimaranta. Vuoden 1986 alussa Nyystölän kylätoimikunta kääntyi kunnanhallituksen puoleen anomuksella, että kunta vuokraisi pitkäaikaisesti Hämeenlinnan kaupungilta Monuksen ranta-alueen saunamökin rakentamista varten kyläläisten käyttöön. Turvan tilasta saatiinkin vuokrattua puolen hehtaarin ala uimaranta ja virkistysalueeksi. Nykyään Padasjoen kunta omistaa tontin. Padasjoen kunta haki rakennusluvan. Tekninen lautakunta oli löytänyt Maakesken koululta saunan purettavaksi ja Nyystölään uudelleen koottavaksi. Töiden aloittamista jarrutti enää byrokratia, koska kunnanhallitus halusi asiaan kouluhallituksen mielipiteen.

Kyläkokous 14.3.1986 pui saunahanketta, joka herätti vilkasta keskustelua. Koko kylän yhteisen saunamökin rakentaminen vaatii yhteistyötä ja -henkeä ja yleinen kanta olikin, että nyystöläläiset ovat tarpeeksi yksituumaista porukkaa niihin talkoisiin. Tosin pelättiin, että käytännön työ tahtoo jäädä muutaman aktiivisen puuhamiehen harteille, mutta kun työ on valmis, ovat huvin ja hyödyn tavoittelijat paikalla.

Kouluhallitukselta saatiin päätös 2.4.1986, että Maakesken koulun saunarakennus voitiin purkaa. 28.10.1986 saatiin rakennuslupa. Ensimmäiset saunatalkoot Monuksen rannassa pidettiin 25.5.1987. Sitä ennen Kaartin Aimo ja Lahtisen Raimo olivat purkaneet saunan Maakeskessä. Työkertoja saunan rakentamiseen kertyi ainakin 35 – ja lukematon määrä työtunteja. Rakentaminen sujui sutjakkaasti, ja saunan vihkiäisiä vietettiin jo 7.8.1987.

Keväällä 2016 valmistuneiden kotisivujen myötä saunan varaaminen tuli helpommaksi, kun kalenterista näkee suoraan, onko sauna jo varattu tietylle päivälle.

Saunaa on paljon kunnostettu vuosien myötä. Suurin hanke sitten saunan rakentamisen oli vuonna 2012 Leader-hanke ”Nyystölän Monus entistä palvelevammaksi”, jossa purettiin vanha varastorakennus ja rakennutettiin tilalle uusi varasto/puuvajarakennus. Lisäksi rakennettiin itse kaksi uimakoppia, asennettiin aurinkopaneeli saunarakennuksen seinään, rakennettiin kompostoiva käymälä uimarannalle sekä kevyt aita saunarakennuksen ja uimarannan väliin. Myös pysäköintipaikkaa tasattiin ja kunnostettiin. Talkootyötä hankkeeseen oli suunniteltu 390 tuntia. Toteutunut määrä oli 627 tuntia vastikkeetonta työtä. Se on aika iso määrä, kun talkoissa oli mukana n. 20 eri henkilöä, kerrallaan 10–15 kyläläistä. Tämäkin hanke osoitti, että nyystöläläiset ovat yksituumaista porukkaa.

Keväällä 2017 vaihdettiin uusi ulko-ovi, koska vanha ovi, 30 vuotta aiemmin käytettynä saatu, tuli tiensä päähän. Viimeisten parin kolmen vuoden aikana on molemmat laiturit uusittu, sekä tehty terassi saunan yhteyteen. Toukokuussa 2018 saunalla tehtiin ”pientä pintaremonttia”. Leader-hankkeen avulla saunan lauteet uudistettiin alumiinirunkoisiksi, jotka saa nostettua seinälle. Samalla vaihdettiin seinä- ja kattopaneelit sekä katon eristeeksi puukuitueriste. Tupa ja eteinen maalattiin lattiasta kattoon talkoovoimin. Myös penkit uudistettiin. Uimarannan laiturin kansi oli myös tullut tiensä päähän, ja sekin vaihdettiin samalla. Talkootyötunteja kertyi mökin osalta 190 ja laiturin osalta 117.

Heinäkuussa 2019 vaihdettiin ikkunat sekä saunaan että tupaan. Siihen rahoitus saatiin kunnan ”toimintatonnista”, jota saimme hieman venytettyä, jotta molemmat ikkunat saatiin vaihdettua yhtä aikaa. Nyt mökki on sisäpuolelta kokonaan päivitetty 2010-luvulle.

Keväällä 2020 muutimme hieman varastorakennusta. Meillä oli ulkona pinossa polttopuita, joita olimme saaneet lahjoituksena ja itse pilkkoneet, mutta jotenkin kummallisesti ne alkoivat siitä huveta, vaikka emme niitä itse käyttäneet. Vanhoista kuvista huomasin, että niin on ollut aina. Muutimme avonaisen puuvaraston lukolliseksi. Nyt meillä on paikat sekä uusille kuivattaville puille, että käytössä oleville jo kuiville puille.

Vuonna 2010 vuokrasopimus kunnan kanssa uudistettiin ja se on voimassa 30 vuotta eli vuoden 2040 loppuun asti. Näin ollen talkoot Monuksessa jatkuvat ja jatkuvat… Eli yksituumaista porukkaa tarvitaan jatkossakin. Vanhat eivät enää nuorru, joten uutta väkeä kaivataan talkoisiin ja myös mukaan kyläyhdistyksen muuhun toimintaan.

Kamiina antaa tupaan lämpöä
Nuotiopaikalla on uusi roskakori.

Varastorakennuksen muutostyöt toukokuussa 2020

Uimaranta kesäiltana
Nuotiopaikka
Terassi ilta-auringossa
Saunalla on aurinkopaneeli ja sitä myöten valot illan hämärähetkiin.

Varastorakennus ennen muutosta.
Varastorakennuksen muutos. Näin saimme lukittua lisätilaa polttopuille.
Saimme lisätilaa polttopuille, jotka alkoivat ihan itsestään hävitä pinoista.
Puuvarasto
Tämä puiden katoaminen on ollut ongelma jo pitkän aikaa, vaikka nykyään tekijät eivät ole vanhoja vaan työelämässä mukana.
Polttopuita on aina tehty talkoilla, lahjoitetuista tai Monuksen ympäristöstä kerätyistä puista.

Jätä kommentti

[wp_ad_camp_1]
[wp_ad_camp_2]