Nuijasodasta nykyaikaan – Tarinoita Nyystölästä

  • 0

Nuijasodasta nykyaikaan – Tarinoita Nyystölästä

Kategoria : Tarinoita

Nyystölän kylä, muutama kilometri Padasjoen kirkonkylästä etelään, on luonnon, historian ja persooniensa vuoksi ollut vuosisatoja tärkeä tekijä niin pitäjässä kuin osin laajemminkin. Kylän keskiössä oli mittava kartano. Siten kylässä oli lukuisasti torppia, mutta luonnollisesti monta perintötilaakin. Toimivassa kyläyhteisössä on tarvittu myös käsityöläisiä, palvelusväkeä, renkejä, piikoja, kätilöitä – ja vähitellen paljon muutakin.

Kylän keskusta on Päijänteen rehevillä rantamailla, mutta yhtä lailla laajat korpialueet ovat osa laajaa kyläämme. Nyystölässä asui 759 henkeä vuonna 1951. Varsinaiset lomapaikat olivat harvinaisia, mutta kaupunkilaisia hakeutui tänne kesälaitumille sukulaisten luokse ja täysihoitoon kesävieraiksi. Nyt kylässä on vakiasukkaita reilut kaksisataa, ja savuja on toista sataa. Kesäasukkaita on samaa luokkaa kuin asukkaita 70 vuotta sitten. Vapaa-ajan asuntoja on 200. Kylän painopiste on kesässä ja myös muualla kuin kylänraitilla.

Tällainen kylä tarvitsee kyläkirjan. Aiemmat sukupolvet ansaitsevat sen. Nyystölän kylähistorian kokoamisesta keskusteltiin kyläyhdistyksen kokouksessa toukokuussa 2005. Asiaan palattiin vuonna 2008 tavoitteella kerätä vanhoja valokuvia ja kylän tarinoita. Viime vuodet on kyläyhdistyksessä puhuttu paljon kyläkirjasta. Koska vuonna 2019 olisi Nyystölän kyläyhdistyksen 40-vuotisjuhla, pyydettiin Leo Suomaata Majatalo Onnenmyyrään toukokuussa 2018 puhumaan historiikin kirjoittamisesta. Kiitos Leo!

Siitä alkoi tämän kirjan kokoaminen. Leolla oli pitkä lista otsikoita. Kun jokainen sai vain yhden tai muutaman otsikon, ei urakka tuntunut ollenkaan niin hurjalta. Kun tekstit on saatu kirjoitettua ja kuvat valittua, on sivumäärä paisunut. Uusiakin otsikoita on tullut mukaan. Työtä on riittänyt, mutta työ on opettanut. Tämä kirja ei ole mikään täydellinen historiakirja. Mukana on sopivasti historiaa, mutta myös henkilökuvia, vähän uskomuksia ja hauskoja sattumuksia. Tarinoita. Kirjan on tarkoitus olla kylänsä näköinen. Nyystölän näköinen.

Tiimissä ja palavereissa on ollut mukana seuraavat Nyystölän asukkaat ja kesäasukkaat: Esko Hoimela, Päivi Hoimela, Matti Järvinen, Hannu Lehtinen, Leena Liski, Reima ja Helka Luoto, Markku Mäenpää, Pertti Peltonen, Ensio Saarinen, Silja Savola ja Lauri Suomaa. Lisäksi saimme tekstejä monelta eri henkilöltä. Kiitos koko tiimille ja kirjoittajille! Kiitos Padasjoen Sanomien Jaanalle avusta ja aineistosta! Kiitos teille, jotka avasitte kotialbuminne! Ilman teitä tätä kirjaa ei olisi.

Pirjo Apajainen                                                                           Tuomo Nieminen

Nyystölän kyläyhdistys ry


Jätä kommentti

[wp_ad_camp_1]
[wp_ad_camp_2]