Nyystölän kyläyhdistyksen kyläkävely Arrakoskella

  • 0

Nyystölän kyläyhdistyksen kyläkävely Arrakoskella

Kategoria : 2017

27.5.2017 kyläkävelimme Arrakoskella. Lähdimme Nyystölästä kimppakyydeillä ja tapasimme Arrakosken kyläyhdistyksen puheenjohtaja Eero Karevaaran Kahvila Pannun edessä. Ensimmäinen kohteemme oli kyläyhdistyksen pitämä kirpputori Arrakosken yli 100-vuotiaassa raittiusseurantalossa. Kirpputori on avoinna kesälauantaisin 10-14. Kirpputorilla on todella monenlaista tavaraa: astioita, kirjoja, huonekaluja ja tietenkin vaatteitakin. Jotakin pientä mekin sieltä löysimme, mutta pitää varmaan mennä uudelleen ihan ajan kanssa penkomaan. Arrakosken raittiusyhdistys Toivo IX ry on perustettu 1.5.1990, ilmeisesti hyvin juhlitun vappuaaton jälkimainingeissa. Jäsenet eivät enää halunneet kokea sitä ”muutaman päivän huonoa olotilaa”, josta yhdessä Eeron lukemassa pöytäkirjassakin mainittiin.

Koulun ohi kävelimme ja koska siellä olen kuusi ensimmäistä luokkaa käynyt, katselin mielenkiinnolla mitä muutoksia uusi omistaja on sinne tehnyt. Pihapiiri on paljon muuttunut minun kouluajoistani. Sisätilatkin ovat paljon muuttuneet, ainakin siellä itsenäisyyspäiväjuhlissa olleen Eeron mukaan. Kahvila Pannussa joimme makoisat pullakahvit ja minä mietin paikalla ennen toiminutta Kallen Valintaa. Se oli minun ensimmäinen koko kesän kestänyt kesätyöpaikkani ja siksi tuttu. Pieneltähän tuo kauppa vaikutti verrattuna näihin nykyisiin suuriin marketteihin ja aukioloajatkin olivat aivan toista. Arkisin viideltä ja lauantaisin yhdeltä kiinni, eikä tietenkään sunnuntaisin avoinna ollenkaan. Kallen Valinnalla oli oma kauppa-autokin, joka kiersi ympäri pitäjää. Aikoinaan kylässä oli kolme kauppaa, kioski ja posti. Nyt ei yhtään. Kahvila Pannu on kylän kokoontumis- ja kokouspaikka. Kylän naisilla on oma pöytä, jossa he rakentavat 6000 palan palapeliä ja miehet touhuavat omiaan toisen pöydän ääressä.

Kylän historiaan vaikuttavat tekijät löytyvät 1700- ja 1800-luvun voimakkaasta teollistumisesta. Jo 1500-luvulla Arrakoski toimi yhtenä teollisuuden peruskylänä. Arrakoski, jonka kokonaisputous on 21 m, loi hyvät puitteet teollisuuden energialähteenä. Arrakosken mylly ja saha perustettiin v. 1798 ja vuonna 1820 saha uudistettiin. Vierun hamppu- ja pellavaöljytehdas perustettiin v. 1848, Vierun melloituslaitos ja Arrakosken rautatehdas v. 1853. Työvoima rautatehtaalle tuli Ruotsista ja siksi Arrakoskelle muodostui pieni ruotsalainen siirtokunta. Padasjoen osuusmeijeri perustettiin Arrakoskelle v. 1905. Puunjalostustehdas perustettiin 1908, uusi vehnämylly 1935, Kaukelan saha 1941 ja kehräämö 1949. 1900-luvun alussa toimi Arrakoskella myös kaksi voima-asemaa toinen Arrakoskessa ja toinen Kaukilan koskessa. Tällä hetkellä voimalaitos herättää paljon tunteita. Kyläläisten ja mökkiläisten mielestä vesivoimalaitos aiheuttaa liian suuria vedenkorkeuden vaihteluita järvissä ja estää kalojen liikkumista. Lisäksi vähävetisestä Arrakoskesta ei enää riitä vettä kylän läpi virtaavan kosken vanhaan uomaan. Jossain vaiheessa voimalaitoksen portteja on väännetty väkisin auki, kun on haluttu laskea kanootilla koskessa tai kun kaivot ovat kuivuneet. Kosken juoksutuksen vaikutus ulottuu Vierun alueen kaivoihin ja pidemmällekin. 

Jatkoimme matkaa ja ohitimme vanhan A. Holmin puunjalostustehtaan, jossa nykyään toimii muotteja ja muovituotteita valmistava Lepistön Muotti Oy.  Vehnämylly oli seuraavana raitilla. Mylly on avoinna kesällä joka päivä ja siellä mekin kävimme haistelemassa vanhan ajan myllytunnelmaa. Tamppitarhan suuntaan käännyimme siltoja kohti ja vielä näkyivät Kehräämön perustukset polun vasemmalla puolella. Tamppitarhassa oli vielä nähtävissä 1800-luvun loppupuolen sepän pajojen kivijalkoja.  Sepät olivat alun perin ruotsalaisia ja koreilivat kylän raitilla kiiltävissä nahkakengissä ja kauluspaidoissa.

Kyläyhdistyksen talkoilla rakentamat silla mahdollistavat kosken ylittämisen 24-tien molemmin puolin. Sillat ylitettyämme ja 24-tien alitettuamme jatkoimme matkaa Aittiovuorelle. Pieni matka tietä pitkin ja sitten polkua ylös Aittiovuoren laelle. On laella joskus 50-luvulla pidetty pyhäkouluakin.  Näkymät laelta ovat todella hienot. Toisella puolella näkyi kylän keskusta ja toisella Alajärvi ja Tarponen, joista pääsee jokia pitkin Vierunkosken läpi Ruokolammin, Yläjärven, Kirkkolammin ja Kirkkojoen kautta Päijänteelle.

Hieno retki ja suuri kiitos Arrakosken kyläyhdistyksen Eerolle ja Pirjolle sekä myös Henrikille, joka toimi valokuvaajana.

Arrakosken kyläkirppis Raittiusseurantalolla.

Jätä kommentti

[wp_ad_camp_1]
[wp_ad_camp_2]